UMETNOST


Skupina Talum slovi kot velika podpornica umetnosti. Od sredine devetdesetih let 20. stoletja dalje so pod Talumovim pokroviteljstvom potekale številne likovne kolonije, zato danes prostore v upravni stavbi plemenitijo umetnine iz Talumove bogate likovne zbirke.

Zgodovina tovarne in njeno okolje sta navdihnila številne ustvarjalce.

Fotografije
Mojster fotografije Stojan Kerbler je bil vso delovno dobo zaposlen v tovarni kot energetik. Z upodobitvami Haložanov je osvojil poznavalce po celem svetu. Velik del svojega opusa je ustvaril v okolju tovarne. Za tovarniško ograjo so nastale tudi fotografije Srdana Mohoriča, Tanje Verlak in Sandre Požun.

Likovna dela
V Talumovi likovni zbirki je precej del Dušana Fišerja, ki je leta 2010 v seriji ovalnih slik z naslovom Halda upodobil zgodovino tovarne. Zgodba o velikem tovarniškem kompleksu, zgrajenem v ruralnem okolju in v neposredni bližini romarske cerkve na Ptujski Gori, je nenavadna, povezana je z viharjem druge svetovne vojne in spreminjanjem Evrope v letih po njej. Fišerjeve podobe so nekakšni emblemi, ki v vsem razumljivi znakovni govorici poročajo o življenju, kakor ga je zaznamovala »fabrika«.

Kar nekaj umetnikov je aluminij izkoristilo kot gradivo za svoje stvaritve. Oblikovalec Vladimir Pezdirc je ob prenovljeno upravno stavbo posadil aluminijasto drevo, kipar Metod Ferlic pa je aluminij kombiniral z drugimi materiali in ustvaril vznemirljive skulpturne dvojice.

Leta 2014 je slikar in kipar Tomaž Plavec zasnoval serijo humornih podob, ki jih je poimenoval Šumarji. Šumarji so svoje ime dobili po gozdovih (»šumah«), ki obrobljajo tovarno. V Plavčevi domišljiji so Šumarji pritlikavci grotesknega videza; njihove glave je ulil iz aluminija in jih pritrdil na vrh lesenih palic, spodnji del pa je utrdil z aluminijasto konico. Če palico s Šumarjem zapičite v zemljo, boste pregnali vse zlo daleč naokoli.


HUMANITARNOST


Skupina Talum rada priskoči na pomoč ljudem v stiski. Pomoč razumemo kot obvezo do okolja, v katero smo umeščeni, in do ljudi, s katerimi se srečujemo.

Z donatorskimi sredstvi pomagamo posameznikom pri nakupu potrebnih pripomočkov, prav tako podpiramo društva, v katerih se združujejo bolniki. Že nekajkrat smo sodelovali pri nakupu opreme za bolnišnico na Ptuju – Talum je pomagal klubu Soroptimist Ptuj in posredno bolnišnici Ptuj z donacijo za nakup mamografa, naprave za preventivne preglede in zgodnje odkrivanje raka na dojkah.